Skip to main content

Hej! Du har säkert undrat hur ofta du egentligen behöver lägga upp inlägg på sociala medier för att synas. Som innehållsskapare eller företagare vill man ju synas så mycket som möjligt och engagera sin publik. Men hur mycket är lagom? Ska man lägga upp flera gånger om dagen eller räcker det med ett par inlägg i veckan? I den här artikeln ger vi dig tips från en sociala medier-byrå om hur ofta du bör publicera inlägg på Instagram och TikTok för att maximera ditt engagemang. Vi delar med oss av deras expertis kring optimal postfrekvens baserat på plattform, bransch och målgrupp. Så om du vill veta mer om hur du kan öka ditt engagemang, är den här artikeln ett måste!

Optimal publiceringsfrekvens för Instagram

Varför frekvensen är viktig

Hur ofta du postar på Instagram kan ha en stor inverkan på hur många som ser dina inlägg. För lite aktivitet och dina följare kanske tappar intresset. För mycket och du riskerar att trötta ut dem. Det handlar om att hitta rätt balans för just dina följare.

En post om dagen?

Många experter rekommenderar att posta en gång per dag på Instagram. Det är en bra utgångspunkt, men alla konton är olika. Större varumärken kanske klarar ett par inlägg per dag utan problem. Mindre konton bör börja med en eller ett par poster i veckan.

Lyssna på din publik

Den bästa frekvensen är den som fungerar för dina följare. Analysera vilka sorters inlägg som får mest engagement och vid vilka tidpunkter på dagen. Prova olika frekvenser under några veckor och se vad som funkar bäst.

Var konsekvent

När du väl hittat rätt frekvens är det viktigt att vara konsekvent. Dina följare förväntar sig regelbundna uppdateringar. Missa du för många dagar tappar du fort relevans i deras flöden.

Variera formaten

För att behålla intresset kan du också variera formaten på dina inlägg. Blanda bilder, videor, Stories, Reels och liveströmmar. Så får du mer variation och kan testa olika typer av innehåll.

Optimal publiceringsfrekvens för TikTok

Mindre är mer på TikTok

På TikTok gäller det gamla talesättet ”mindre är mer” verkligen. Plattformen är utformad för snabbt, lättsmält innehåll. Så istället för att överbelasta dina följare, fokusera på kvalitet över kvantitet.

En till två videor om dagen är ett bra riktmärke att hålla sig till. Publicera för mycket och dina klipp kan drunkna i bruset. För lite och du riskerar att bli bortglömd.

Håll takten jämn

Konsistens är nyckeln när det gäller sociala medieplaner. Försök att hitta en publiceringsfrekvens som du kan upprätthålla över tid. Dina följare kommer att förvänta sig regelbundna uppdateringar från dig.

Om du bestämmer dig för att posta en video om dagen, håll den takten i minst några veckor innan du utvärderar resultaten. Det tar tid att bygga upp en publik på TikTok.

Testa och finjustera

Att hitta rätt publiceringsfrekvens på TikTok kan ta lite trial och error. Experimentera med olika scheman tills du hittar det som fungerar bäst för din nisch och ditt innehåll.

Studera dina insikter noggrant för att se när dina videor får mest engagemang. Då kan du schemalägga dina framtida inlägg vid de optimala tidpunkterna.

Ytterligare tips för publicering på Instagram och TikTok

Håll koll på trender och hashtags

Håll dig uppdaterad med de senaste trenderna och populära hashtags inom ditt område. Trendande hashtags kan hjälpa ditt innehåll att nå en bredare publik. Använd relevanta hashtags som dina följare söker efter.

Samarbeta med inflytelserika personer

Identifiera inflytelserika personer i ditt område och överväg att samarbeta med dem. Deras följare kan bli intresserade av ditt varumärke eller tjänster. Men se till att samarbetet känns genuint och värdefullt för deras publik.

Använd relevanta filter och effekter

På både Instagram och TikTok kan du använda filter och effekter för att göra ditt innehåll mer engagerande. Men använd dem med måtta – för mycket kan göra innehållet oattraktivt.

Svara på kommentarer och meddelanden

Att interagera med din publik är viktigt. Svara på deras kommentarer och meddelanden så fort du kan. Det visar att du bryr dig om din publik och värdesätter deras åsikter.

Analysera dina insikter regelbundet

Håll koll på dina insikter och mätvärden för att se vad som fungerar och inte. Justera din strategi vid behov baserat på vad din publik reagerar på. Var inte rädd för att testa nya typer av innehåll och format.

Med dessa tips kan du maximera ditt engagemang och växa din följarbas på både Instagram och TikTok. Kom ihåg att vara konsekvent, relevant och engagerad med din publik.

Sammanfattning

Så där har du det – några enkla tumregler för hur ofta du bör publicera innehåll på Instagram och TikTok. Kom ihåg att hålla dig till en regelbunden tidsplan som passar ditt varumärke och publik. Testa olika frekvenser och analysera resultaten för att hitta det bästa schemat för dig. Anpassa också ditt schema efter viktiga händelser, kampanjer eller säsongsbaserade trender. Och glöm inte att kvalitet alltid slår kvantitet – varje inlägg bör vara genomtänkt och engagerande. Med dessa tips kan du maximera ditt genomslag på sociala medier. Lycka till!

Sam

Leave a Reply